пчела  
   
      
         Петък   
         2024-03-29
         5:08 PM
 
 

Меню на сайта
Пчелни продукти
Пчелен мед
Рецепти
Медоносни растения
За живота в пчелния кошер
Работа на пчелина
Врагове на пчелите

Последни коментари
Продава пчелен мед, реколта 2017


Tyxo.bg counter


Начало » Публикации » Врагове на пчелите

Оси
Осите са ципокрили жилещи насекоми - врагове и сътрапезници на пчелите. Живеят в  гнезда, където отглеждат новите си поколения. Понякога една колония от оси, в зависимост от вида им, може да достигне до 2500 индивида.  Гнездата им се състоят от няколко пити, наредени хоризонтално, с килийки, построени само от едната страна на питата. Питите не са восъчни, а са изградени от целулозосъдържаща материя, която наподобява сива хартия. Отвън гнездата са обвити в същата материя като едно цяло. Гнездата се устройват в земята, в хралупи на дърветата, под покривите на къщите, под капаците на празни кошери и др. Презимуват само женските оси (майките), след като са оплодени през есента. През пролетта майката започва сама да строи гнездото, или се връща в старото, където снася яйцата, а след излюпването им се грижи и за храната на тези първи ларви. Цикълът на развитие продължава от 30 до 50 дни в зависимост от температурата. След излюпването на първите оси работнички майката се освобождава от допълнителните функции по строителство на гнездото и отглеждане на потомството. Тези функции се поемат от осите работнички. Мъжките индивиди се появяват в началото на есента и единствената им задача е да се съешат с новите майки, които ще зимуват. Летят около кошерите в края на лятото и през есента. Когато пчелите летят слабо или вече не летят, осите навлизат през входовете в кошерите и смучат от медовите им запаси. По - рядко нападат пчелите по време на работата им в полето, прегризават главата и отнасят трупа в гнездото си за изхранване на ларвите си. 
Възрастните индивиди се хранят със сладки сокове от цветовете на растенията и плодовете, но обичат меда.Ларвите обаче се хранят с месо от насекоми, предварително сдъвкано от осата работничка. Осите  не складират храна в гнездото като пчелите.
Най - добър резултат дава борбата с осите през пролетта или първата половина на лятото с убиване  на единично презимувалите женски оси и разрушаването на гнездата им. Така се предотвратява появата по - късно на стотици оси. Това трябва да става вечер и много внимателно, защото ужилването от осите е болезнено. Гнездото се обхваща с парцал и се смачква  заедно с ларвите и възрастните насекоми.
Когато гнездата са между обшивка от дъски или под ламперия на сграда, проследява се къде е входа на гнездото, и рано сутринта към входа се закрепва с кабърчета найлонов плик, така че, излитащите оси да влизат в него. След това с почуквания върху дъските, осите се раздразват и влизат в него. Събраните в плика оси се смачкват на място
. (Внимание! Този начин е твърде опасен! Прочетох за него в една книга и исках да го споделя, но не бих го практикувала!)
Ако гнездото е в земята, унищожаването става късно вечер, като на летва се наковават парчета плат и се намокрят след това с нафта. Факлата се запалва и се поднася близо до входа на гнездото, след това осите се раздразват с пръчка, като се бърка с нея в отвора. Излезлите оси се насочват към светлината на факлата, попадат в пламъка и изгарят.
(Внимание! Този начин е твърде опасен! Прочетох за него в една книга и исках да го споделя, но не бих го практикувала!)
Друг начин за борба, когато се появят масово на пчелина , е да се поставят на няколко места бутилки запълнени с 1/3  разреден винен оцет. Миризмата на оцета привлича осите, те попадат в течността и се давят.


оса

Може да задавате своите въпроси и да коментирате по темата, в полето за коментари по-долу. Ще се радваме ако бъдем полезни и с практически съвети, не само с теория.


Категория: Врагове на пчелите | Добавил: pchelenmed (2010-04-08)
Прегледи: 12254 | Коментари: 5 | Етикети: beekeeping, оса, врагове на пчелите, insects, оси, жилещи насекоми | Рейтинг: 1.5/2
Всички коментари: 5
avatar
1
5 пешко • 5:37 AM, 2013-10-24
Бутилка от безалкохолно,пластмасова-намачкайте грозде около 2-3 пръста и завържете близо до кошера.Като се напълни с оси-горете,може и по-рано
avatar
0
3 Ели • 12:37 PM, 2011-08-08
Здрасти! Живея на таванския етаж на къща и за съжаление това лято се оказах под кошера на оса.Проблемът е ,че кошерът се намира някъде на гредите -между самият таван и покрива, работата е че десетки оси влизат в стаята ми, в следствие на което аз се изселих на втория етаж при нашите.А най-лошото е ,че осите стават все повече, влизат през отворените прозорци, жужат навсякъде, на всичкото отгоре в къщата има силно алергичен към ужилвания човек .Въпросът е дали мога да се справя с осите без помощта на фирма и при положение, че съм изпуснала най-благоприятното време за изтребването им?
avatar
0
4 pchelenmed • 5:13 PM, 2011-10-02
Когато гнездата са между обшивка от дъски или под ламперия на сграда, проследява се къде е входа на гнездото, и рано сутринта към входа се закрепва с кабърчета найлонов плик, така че, излитащите оси да влизат в него. След това с почуквания върху дъските, осите се раздразват и влизат в него. Събраните в плика оси се смачкват на място. (Внимание! Този начин е твърде опасен! Прочетох за него в една книга и исках да го споделя, но не бих го практикувала!)
avatar
0
1 Полина • 5:22 PM, 2010-08-28
Кажете ми, колко приблизително живее една оса?
avatar
0
2 pchelenmed • 7:33 AM, 2010-08-30
Осите работнички живеят средно 12-22 дни, мъжките имат малко по-дълъг живот (появяват се в началото на есента), а осите майки живеят 12 месеца.
ComForm">
avatar
Етикети
Bees (35)
pollen (26)
insects (14)



Copyright by Beniovmed© 2024